ענת סרי
כלים לייעול וניהול זמן
יש לנו המון "חלומות" על אילו הרגלים היינו רוצות לסגל לעצמנו, בין אם ברמה האישית או העסקית. עם זאת, אנחנו לא תמיד מצליחות לצמצם את הפער בין "החלום" לבין המציאות. כשאת חושבת על עצמך ה"אידאלית" את אולי מדמיינת מישהי שקמה מוקדם בבוקר, עושה אימון, שותה שייק ירוק ולא פותחת את הטלפון כשהיא עם הילדים אחר הצהריים. הדמות הזו פשוט בעלת הרגלים אחרים, שאת יכולה לסגל. אז איך אפשר להטמיע הרגלים חדשים?
בואי נצלול פנימה…
להטמיע הרגלים לשיפור השגרה
ראשית, אני מאוד מאמינה ביצירת הרגלים טובים, כאלו שממלאים והופכים את השגרה לטובה ונעימה יותר.
כדי לאתר אותם, חשבי מה הם הדברים שהכי חשובים לך ועליהם את לא מוותרת? מה הם הדברים הקטנים, שיהפכו אותך ליותר מאושרת, רגועה ופרודוקטיבית?
זה יכול להיות ספורט, מדיטציה, שייק ירוק, קפה, כתיבת יומן, מתיחות, הליכה ביער, שמיעת פודקאסטים או שגרת טיפוח. למעשה, כל פעולה שתוסיף ערך ורוגע ליום שלך.
אגב, למרות שיש מחקרים שמראים כמה מדיטציה, מיינדפולנס, תזונה בריאה וספורט יכולים לשפר מדדים רבים, לא מצאתי מחקר בו השוו בין כל ההרגלים האלו והראו באופן חד משמעי שיש הרגל מסוים שיועיל לכולן. לכן, כל אחת צריכה למצוא מה שעוזר לה. זכרי, את מכירה את עצמך הכי טוב.
אני מזמינה אותך לחפש את "האחד" (או כמה) שלך- מה עושה לך את זה?
אני למשל, חשבתי שאולי מדיטציה תהיה לי טובה. עם זאת, מהר מאוד הבנתי שזה לא בשבילי, כי אני לא מצליחה לשבת יותר משתי דקות בלי לעשות כלום. לעומת זאת ספורט לגמרי מפקס אותי וממלא אותי בהנאה ורגיעה. ללא ספק אני מרגישה הבדל משמעותי בין ימים בהם אני מתחילה את היום בתנועה כלשהי, לימים שלא.
איך להתמיד בהרגלים שקבענו לעצמנו?
רגע לפני שנכנס לטיפים על איך להטמיע הרגלים, אני רוצה להסביר משהו חשוב. יש הבדל בין החלטות לבין הרגלים.
החלטות צריך לקבל כל יום מחדש, וזה מקשה על להתמיד בהן. לעומת זאת, כשכבר יצרנו הרגל, המוח עושה אותו באופן אוטומטי. בעקבות זאת, הרבה יותר קל להתמיד בו.
למעשה, 40% מהפעולות שלנו ביומיום הן הרגלים! כלומר, דברים שאנחנו עושות באופן אוטומטי, בלי להשקיע מחשבה מעמיקה. יש הרגלים אשר בחרנו במודע, והם אולי הרגלים "טובים". לעומתם, יש כאלו ש"נתפסו" במהלך השנים. בין אם זה צחצוח שיניים כל בוקר או להירדם מול הטלוויזיה. אגב, לשנות הרגלים רעים זה קשה ממש כמו להטמיע הרגלים טובים. הסיבה היא ששניהם דורשים שינוי של מנגנון אוטומטי במוח.
ניפוץ המיתוס
יש מיתוס שלוקח 21 יום להטמיע הרגל. המיתוס שהגיע בעקבות ספר של מנתח פלסטי, שאמר שלוקח לאנשים 21 יום להתרגל לפנים החדשות שלהם. אבל האמת היא, שזה לא נכון בנוגע להטמעה של הרגלים. ליתר דיוק – מעולם לא היה שום מחקר שאישש את זה!
מחקרים שניסו לבדוק כמה זמן לוקח להטמיע הרגלים, מצאו שזה לוקח בין חודש לשנה. כלומר, אין זמן מוגדר וקבוע, זה תלוי בסוג ההרגל ובסוג האדם. בעצם, אין מדריך או מחקר שאומר משהו כמו "אם תצליחו לעשות מדיטציה 10 דקות ביום במשך חודשיים, אז תמשיכו עם זה כל החיים".
כלומר, לא תקבלו פה נוסחה שאם תפעלו לפיה תצליחו להטמיע את ההרגלים שתרצו, אלא תצטרכו לעבוד קשה בשביל זה. עם זאת, יש כמה דברים שכן יוכלו לעזור. אותם אני אחלוק בכתבה זו.
טיפים להטמעת הרגלים טובים
החלטות ושינויים קטנים
לא לצאת בהצהרות כמו "מהיום אני אעשה ספורט כל בוקר במשך שעה" אלא להיות ריאליות ולעשות שינויים קטנים ולהחליט החלטות ברות ביצוע, כמו "אני אעשה כל יום איזשהו ספורט במשך 10 דק לפחות" , או "אני אעשה ספורט במשך שעה, שלוש פעמים בשבוע" , או אולי "אני אשתה את השייק הירוק בשעה פחות לחוצה ולא על הבוקר".
"כריכת פיתוי"
לצרף משהו כיף להרגל, למשל לשמוע פוקדאסט כיפי כשאתן יוצאות לרוץ, או להחליט שאם אתן מתמידות בספורט לתקופה מסויימת את תתנו לעצמכן "פרס" שעון ספורט או בגדי ספורט.
התחייבות חיצונית
כשמתחייבים כלפי מישהו אחר על משהו שאתן רוצות לעשות זה בד"כ עוזר להתמיד. למשל יש לי חברה שרצה הרבה יותר מהר ממני ועדיין אנחנו רצות יחד לפחות שלוש פעמים בשבוע (כלומר רצות אחת אחרי השנייה) אבל עדיין אנחנו אוהבות לרוץ יחד כי זה עוזר לנו להתחייב לזה.
הכנסה של ההרגל/שגרה ללוז
משהו מאוד חשוב זה לקחת בחשבון את מה שאנחנו רוצות להכניס לשגרה שלנו לתוך הלוז ולפנות לזה זמן באמת. גם אם את רוצה לעשות 10 דק מדיטציה כל יום, תנסי לחשוב מתי את עושה את זה ואפילו להכניס ליומן כדי שזה באמת יקרה ולא יעבור יום ועוד יום בלי שעשית את מה שרצית.
הרגל לא תמיד חייב להיות בשעה ובסטינג קבוע
זה אולי נשמע מצחיק, אבל כדי להצליח להטמיע הרגלים טובים צריך גם גמישות. כלומר, גם אם את רוצה לעשות אימון בוקר, אבל זה לא מסתדר- תעשי בערב. או אולי את רוצה לשתות שייק ירוק בבוקר, אבל בחורף מתחשק לך תה חם ולא שייק קר. במקרה כזה, אפשר לשתות את השייק בשעה אחרת ביום.
במילים אחרות, אפשר להפוך את ההרגל ל"עוגן" שקורה בימים קבועים, אבל לא בהכרח בשעה קבועה. כך לא תגיעי למצב שבו אם זה לא הסתדר בדיוק בזמן שרצית, תוותרי על זה.
הנאה
במחקר אחד שאלו אנשים על הרגלים שרוצים להכניס לקראת השנה החדשה, ושאלו גם כמה הם יהנו מההרגל הזה. אחרי כמה חודשים הנבדקים חזרו ובדקו מי הצליח להתמיד. בסופו של דבר, מה שניבא הכי טוב את ההצלחה להקפיד ולעשות משהו, זה כמה הם נהנו ממנו. לכן, אם אתן שונאות לרוץ- בבקשה תמצאו ספורט אחר שכיף לכן. אחרת זה פשוט לא יעבוד.
צמצום החלטות
במחקר אחר הביאו אנשים לחדר אחד עם עוגת גבינה, ובחדר שני שמו עוגת שוקולד. אמרו להם שהם יכולים לאכול מהעוגה שנמצאת לידם, או ללכת לחדר השני ולאכול אותה. מעל 90% נשארו לאכול את עוגת הגבינה, וכשעשו את זה הפוך, גילו תוצאה דומה. כלומר, המחקר מראה שאנשים מעדיפים לאכול את מה שקרוב אליהם. אם ניקח את זה לחיים שלנו, כדי להצליח לעמוד במשימה תייצרי לעצמך סביבה מותאמת. כך לא תצטרכי להתאמץ או להתלבט, כדי שמה שאת רוצה יקרה. אני למשל, לוקחת את הילדים לגן עם בגדי ספורט ונעלי ריצה ומשם כבר יוצאת לריצת/הליכת בוקר שלי. אני יודעת שאם אני אחזור הביתה, הסיכוי שאצא שוב הוא הרבה יותר קטן.
דוגמאות נוספות: בימים שחשוב לך להתאמן, תלבשי בגדי ספורט על הבוקר (אם את עובדת מהבית למשל כמוני). אם את רוצה לשתות שייק ירוק בבוקר, או לאכול סלט, תשטפי ותכיני את הירקות ערב קודם. כך כל מה שישאר לך זה להכניס לבלנדר או לתבל. בתכלס אני, וכנראה שגם את (כמו הרוב) מעדיפות באופן מובהק לבחור את מה שנמצא ממש ליד. אז תדאגי שמה שלידך יהיה מה שאת רוצה.
לא לוותר!
והטיפ הכי חשוב שאני אתן לך להטמעת הרגלים, הוא אל תוותרי!
גם אם תשתי שייק ירוק 3 ימים בשבוע, ולא 7- זה מצוין. תסתכלי על כל הצלחה קטנה שלך כעל הצלחה מספקת. תפרגני לעצמך. אל תגידי לעצמך: "אני כזאת גרועה ולא מצליחה להתמיד בהרגלים שאני רוצה". במקום זאת, תגידי לעצמך "אני עוד לא מצליחה להתמיד בהרגלים שרציתי, אבל אני בדרך לשם".
השינוי הקטן הזה, הוא מה שיגרום לך להתמיד בהרגלים שאת רוצה לסגל. זה מה שיגרום לך להמשיך לנסות גם אם זה לא מושלם.
הפאנץ' ליין
רגע לפני שהכתבה הזו נגמרת, חשוב לי לציין שהדוגמאות על שייק ירוק ועל ספורט הן פשוט דוגמאות של הרגלים שקל לי לשלוף, כי אלו ההרגלים שלי. גם כי אלו הרגלים שכולנו מכירות וחלקנו רוצות לסגל, אז הן דוגמאות טובות. אני ממש לא מטיפה לאורח חיים מסוים, זו לא המומחיות שלי וממש לא מטרת המאמר.
המטרה היא שתעשי מה שעושה לך טוב ונעים. שתלמדי לנהל את הזמן שלך כך שתוכלי לשלב בשגרה את הדברים שעושים לך טוב.
ענת סרי
אני עוזרת לנשים עסוקות להגיע למטרות שלהן, מתוך ניהול זמן נכון שעוזר בשמירה על איזון, שלווה ומנוחה בלי רגשות אשמה. המטרה שלי היא לעזור לכל אחת למצוא את שיטת ניהול הזמן שתתאים לה.
ניהול זמן בעיני כולל תחומים רבים: כלים ורעיונות פרקטיים ומבוססי מחקר, שיח רגשי ושיח חברתי על ציפיות החברה (כעובדת סוציאלית אני רואה גם את הפן הרגשי והחברתי) וגם טכנולוגיה שמייעלת לנו תהליכים בחיים ובעסק (אפליקציות לניהול משימות, דפי נחיתה ועבודה עם מערכות דיוור). מוזמנות לדף הבית ולאינסטגרם.
אהבת את הכתבה? מצאת בה ערך? נשמח לשמוע בתגובות ולשיתוף ברשתות החברתיות 👍🏼